Zomer sessie op rivier de Lot

Vissen tijdens de zomervakantie
Soms moet je als visser blij zijn dat je vriendin ziet wat het met je doet als je lekker kan gaan vissen en zegt: neem gewoon je hengels mee om een paar dagen te vissen tijdens de 3 weken dat we in Frankrijk verblijven. J
Na goed overleg besloten we dus het eerste gedeelte van de vakantie lekker van de rust te genieten om daarna naar de rivier de Lot te gaan.
Aangezien Ron en ik volgende maand vertrekken  naar Amerika voor de Carp Angling World Championship 2011 is dit de ideale manier om onze boilies van Berkley Gulp! te testen.
Zo kan ik kijken hoe de boilies zich houden op de rivier en of ik er goed mee kan vangen; niet geheel onbelangrijk natuurlijk.
3 augustus is het eindelijk zover, Cindy en ik reizen door naar onze nieuwe camping.
Met een campingplaats rechtstreeks aan het water zal ik de aankomende week vooral ‘s nachts vissen en overdag lekker met Cindy gaan genieten van de mooie omgeving van de Lot.
Toen we na een vlotte reis aankwamen, kwam ik er gelijk achter dat het niet makkelijk ging worden hier. Er lag zoveel wier in het water dat normaal vissen onmogelijk was.
Dus het was eerst tijd voor een grote schoonmaak: duikbril op en het water in.
Na bijna 2 uur in het water te hebben gelegen en met kramp in beide benen kon ik weinig verschil zien. Omdat het al wat later werd besloot ik om toch maar gewoon mijn hengels in te gooien en te hopen dat met een pva-zak om de haak, de rig toch nog goed op de bodem komt te liggen.

Op zoek naar een bootje
De eerste nacht bleef het stil en bij het binnendraaien van mijn hengels merkte ik gelijk dat al mijn rigs midden in het wier lagen. Dus besloot ik een simpel bootje te kopen om zo vanuit de boot op zoek naar open stukken te gaan in het wier. Zo gezegd zo gedaan, zat ik ‘s middags in mijn prachtige felblauwe bootje op zoek naar een paar mooie plekken om mijn rig te droppen.
Na een uurtje te hebben rond gedobberd, kon op het hele stuk ik maar een stuk of vier plekjes kon vinden van hooguit 1m2 waar ik dankzij het heldere water een schone bodem kon zien.
Vol goede moed werden de lijnen uitgevaren en werd er gevoerd met mais en Irish cream boilies van Berkley Gulp! Helaas bleef het ook deze nacht stil. Rond 08.00u ‘s morgens werd ik plots gewekt door een pieper. Als een speer de tent uit, snel de boot in en er achteraan! Na een korte dril van een minuut of 10 werd de eerste karper geland. Mijn strategie worp zijn vruchten af en ondanks dat hij maar 7,5 kg woog was ik er erg blij mee. Nadat ik mijn stekken voorzag van wat extra voer om de vis aan het aas te laten wennen, stopte ik voor die dag met vissen.

 

Eerst zaaien, dan oogsten
De nacht begon goed, want rond 01.00uur kreeg in een harde run. Na een stevige dril vanuit mijn felblauwe ‘karper’boot kon ik een hoge schub van 17kg landen. Na deze vis volgde er rond 07.30uur nog een mooie schub van 12kg. Het begint langzaam te lopen op mijn stek en ondanks dat ik veel tijd kwijt ben met uitvaren en vooral mijn vriendin het nodige geduld moet opbrengen, merk ik dat de extra energie die ik er insteek wel de moeite waard is.
Na een lekker bakje koffie stop ik weer met vissen en na het voeren gaan Cindy en ik weer lekker een dagje genieten van de omgeving. De Lot is een geweldige plek om je vakantie te vieren, niet alleen de rivier maar ook alle dorpjes er omheen zijn de moeite waard om eens te bezichtigen en te genieten van de franse keuken natuurlijk.

 

 

 

Wat een bak van een vis!
Na de nacht van gisteren merk ik dat de verwachtingen erg hoog zijn en het voelt dan ook als een eeuwigheid voordat ik beet krijg. Na een stevige dril kan ik het net onder een lange schub steken. De vis blijkt 13kg te wegen en 96cm lang te zijn. Snel vaar ik mijn lijn weer uit en dat valt niet mee in het donker. Met veel geduld en een hoofdlampje kan ik de open plek in het wier weer vinden. Het is bijna licht wanneer deze hengel afgaat. Snel pak ik mijn hengel op en spring weer in de boot (ik begin een ervaringsdeskundige te worden). De vis neemt harde runs en zwemt steeds dieper in het wier. Na al 40min bezig te zijn en wat kunst- en vliegwerk om de vis uit het wier te krijgen lukt het me om de vis te scheppen. Pas als ik de vis uit het water til, hoort Cindy aan mijn gekreun dat dit echt een forse is. Hij blijkt toch een stuk zwaarder dan ik dacht: 20,8kg en 97cm, wat een BAK van een vis! Als ik na het wegen en fotograferen samen met de vis het water instap, zie ik pas hoe indrukwekkend breed de rug van de vis is. Ik geniet van elke seconde tot hij rustig weg zwemt.

 

 

De sessie kan niet meer kapot maar er is nog 1 nacht te gaan.


In mijn laatste nacht duurt het niet lang voor er een beet volgt en ik weer met hengel en al de boot in spring. Ik merk al snel dat deze vis anders vecht en zich snel vast zwemt in het wier.
Als ik boven de vis zit, is het zaak om met de hand het wier van de lijn te halen en zo cm bij cm lijn te winnen. Als ik al een aantal keer met mijn hand in het water heb gepakt, voel ik opeens iets dat groot en glibberig is. Van schrik trek ik mijn hand terug en weet ik meteen dat dit geen karper is. Langzaam komt het gevaarte boven water en weet ik uiteindelijk de meerval het net in te trekken. Altijd leuk om aan de karperhengel een flinke meerval te vangen en zeker vanuit de boot. Hij blijkt 135cm lang te zijn en 15,8kg te wegen en wordt na het fotograferen weer snel in zijn element terug gezet. Deze nacht volgt er nog een supersterke schub van 15,8kg en ik eindig ‘s morgens met mijn eerste spiegel van de sessie.
Met 14,2kg is dit een prachtig einde van een supervakantie samen met Cindy als geweldig vismaatje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaar voor het WK!!


Tijdens deze vakantie heb ik het klein materiaal van JRC en de Berkley Gulp! boillies goed kunnen testen. Op deze ruige rivier heeft het materiaal het goed gehouden en ben ik zeer tevreden over de vangkracht van de boilies. Dankzij deze week heb ik erg veel vertrouwen in ons voer en materiaal en ik kan niet wachten tot het zover is. Over een paar weken vertrekken Ron en ik naar Amerika waar we een weekje kunnen vissen om de St-lawrence te leren kennen en ons klaar te maken om in de laatste week van september de strijd aan te gaan met karpervissers van over de hele wereld.

Groeten, Remco Akkermans